payday loans
  • English
  • Greek
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Εκτύπωση E-mail

Η πορεία του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής ξεκινάει το 1970 και είναι παράλληλη με αυτή του Τ.Ε.Ι.Θ. Το 1970 με το νόμο 652/29-8-70 ιδρύονται τα ΚΑΤΕ (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαίδευσης) και μεταξύ των σχολών που λειτουργούν είναι και η ΑΣΤΕΓ (Ανωτέρα Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας) με τρία Τμήματα:

• Τμήμα Κτηνοτροφικής Παραγωγής

• Τμήμα Φυτικής Παραγωγής

• Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί 6 εξάμηνα και ένα εξάμηνο πρακτική άσκηση (σύνολο 7 εξάμηνα). Τη διοίκηση και των τριών τμημάτων ασκεί ο Διευθυντής της Σχολής.

Το 1977 με το νόμο 576 τα ΚΑΤΕ μετονομάζονται σε ΚΑΤΕΕ (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης) αλλά δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά τη λειτουργία των διαφόρων σχολών και τμημάτων. Το Τμήμα Κτηνοτροφικής Παραγωγής ονομάζεται τώρα Τμήμα Ζωικής Παραγωγής.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή γίνεται λίγα χρόνια αργότερα το 1983. Με το νόμο 1404 τα ΚΑΤΕΕ μετονομάζονται σε ΤΕΙ (Τεχνολογικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα), και ανήκουν μαζί με τα ΑΕΙ στην ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συνεχίζει να λειτουργεί η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας με τα ίδια Τμήματα. Το κάθε Τμήμα όμως τώρα λειτουργεί με δική του Γραμματεία και διοικείται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος ο οποίος εκλέγεται για τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ζ.Π. έγιναν σημαντικές αλλαγές. Προστέθηκαν καινούργια μαθήματα ενώ άλλα αντικαταστάθηκαν, ο εξοπλισμός όλων των εργαστηρίων βελτιώθηκε σημαντικότατα και το τμήμα στελεχώθηκε με αξιόλογους συναδέλφους. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία αναβαθμίστηκε. Ακόμη με το νόμο 1404 τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις των Καθηγητών αυξήθηκαν ιδιαίτερα. Το διδακτορικό και η ερευνητική δραστηριότητα είναι πλέον τυπικά προσόντα για τις βαθμίδες του Καθηγητή και του Επίκουρου Καθηγητή. Το 2002 ψηφίζεται καινούργιος νόμος για την ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο 1629 με τον οποίο εδραιώνεται ακόμη περισσότερο η θέση των Τ.Ε.Ι. στην ενιαία Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικές βαθμίδες γίνονται τέσσερις (Καθηγητές Εφαρμογών, Επίκουροι Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Καθηγητές) και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Μέχρι το 1995, ο χρόνος σπουδών παραμένει ο ίδιος (6 εξάμηνα φοίτησης και 1 εξάμηνο πρακτική άσκηση). Από το 1995 όμως, ο χρόνος φοίτησης αυξήθηκε στα 7 εξάμηνα και έτσι ο συνολικός χρόνια σπουδών είναι πλέον 8 εξάμηνα (7+1). Ήδη από το 1996 χορηγούνται πτυχία διάρκειας σπουδών 8 εξαμήνων.

 
RocketTheme Joomla Templates